rockprofeten

Brus från MacBook Pro.

Kategori: Oljud


Brus från MacBook Pro i hörlurar.
Jag köpte ett par in-ear hörlurar. Ni vet såna som man trycker in i huvet och faktiskt hör bas utan att grannen skall behöva höra det.

Men döm om min förvåning när jag pluggade in dem i macen och möttes av ett konstant brus! Ett litet svagt men irriterade brus som bara försvann när jag lyssnade på hårdrock. Eftersom jag breddat min musiksmak avsevärt stod det klart att så här kan jag inte ha det. Bruset uppstod på macbooken och iMacen och inte i mobilen (samsung) eller i mitt externa ljudkort.

Efter lite googlande upptäckte jag att jag och tusentals andra har det här problemet. Apple har alltså klantat sig, men bara på vissa modeller. Problemet är att Apple låter mjukvara istället för hårdvara sänka signalen ut från det inbyggda ljudkortet. Så signalen är ställd på max hela tiden! Man kan förstås sänka volyminformationen inne i datorn med volymknapparna med som sagt, signalen som går genom hörlurarna är ständigt på max. Så klart att det brusar då. (Det här är iallafall vad jag läst mig till)

Hur kan ingenjörerna på apple vara så bombade att de ignorerar signal-brus-förhållandet? Det hörs förstås inte i deras egna överdimensionerade fågelskithörlurar, jag har provat. Seriöst, vem får plats med apples egna hörlurar i öronen, de bara ramlar ur för mig. På vissa modeller är detta brus lägre än andra på vissa hörs det inte alls. Vilka som är utan brus? Högst slumpmässigt, verkar det som.


Jag tänkte att man kunde kanske lösa detta med att ladda hem något annat program som bestämmer över ljudkortet, men jag hittade inget. Säg gärna till om ni hittar något!


Jag hittade massa information i forum om det på nätet och det finns en lösning.


Man måste koppla in en volymkontrol som kan sänka bruset. Japp, så är det. Du måste ha med dig en liten stereoplugg med en liten ratt på var du än går för att lyssna på musik utan brus.
Kom inte och säg att det här är unikt för apple, jag är övertygad om att det här problemet finns på PC-datorer också. Men speciellt "pro" är det inte. Bakläxa för er äppelskallar.


Classe, räddaren i nöden:
Japp, det här fungerade och som en bonus följde det med en knapp som omvandlar signalen till mono om man vill. Nu kan jag lyssna på Beatles stereomixar utan att bli vansinnig i huvudet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: