rockprofeten

De Utrotningshotade Festivalerna

Kategori: Tankar/Profetior

 

Hultsfredsfestivalen skulle anordnas för 25:e gången förra året. Vilket jubileum! Den lilla orten med de stora artisterna. Folk som vallfärdar från hela landet för att umgås, ha kul och lyssna på musik. Men det blev inställt. För få sålda biljetter. Samma sak med Festivalen Fjongstock ute i Stöde. Ingen bryr sig, ingen orkar åka, ingen orkar uppleva musik. Fjongstock har inte anordnas sen 2009.

 

Jag älskar musik. Jag lyssnar på musik, jag spelar musik och jag kallar mig själv musiker. Jag spelar i ett band och jag skriver också egna låtar och det gör jag för att det är så himla roligt. Men det är få förunnat att kunna försörja sig på sin musik. Jag pratar om våra artister, musiker, konstnärer.

 

Musik är en stor del av människans språk. Så stor att vissa människor kan försörja sig på att spela för andra. Precis som en kock kan laga mat åt andra. Musiken kommer tystna om musiker inte längre kan försörja sig precis som kockens stekpanna kommer att svalna om alla slutar äta ute.

 

Piratkopiering och fildelning har länge varit en het potatis. Jag har alltid varit starkt emot och är av den uppfattningen att om någon säljer en produkt, så är det fel att någon annan kopierar den och ger bort den gratis.

 

Varför kan vi då se en negativ trend i musikindustrin? Färre går på festivaler, ingen köper skivor. De kanske tar musiken för givet.

 

Tänk om våra musiker helt skulle sluta spela. Vad vore världen utan musik? Tänk er eran favortfilm eller serie helt utan musik. Eller tänk er ett bröllop utan bröllopsmars.

 

Vi är alla uppväxta med uppfattningen att: Musik, det är något man blir rik och berömd av.

Det är något man blir snuskigt rik och berömd av. Det är först på 1930 – 40 – 50 som man lyckas paketera och massproducera musik. Innan dess, reste musiker runt, visade upp sig, eller blev kanske anlitade att spela någonstans. Det gör dom nu också, och det kanske de borde koncentrera sig på.

 

Varför ska jag köpa en skiva 150 spänn när jag kan få musiken gratis på internet?

  • Kanske vill du stödja någon som gör nåt bra?

  • Ok, köp inte skivorna då. Men kom på spelningarna, det lär du inte ångra. Artisterna tränar som sjutton bara för att vara duktiga på scenen och underhålla dig.


Det här rör inte mig. De artister jag lyssnar på är redan rika, de klarar sig nog!

- Det handlar egentligen om att visa ett intresse för hela musikindustrin. Om alla slutar äta pasta, så kommer du inte hitta pasta i butiken.

 

Musikerna får anpassa sig till tiderna, teknologin finns, musik ska vara gratis!

  • Och där får jag böja mig, och hålla med. Det har nu blivit så, musik är gratis för den som vill.

    Både vi som lyssnar och vi som spelar måste anpassa oss till den verklighet vi lever i. Både lyssnarna och musikerna måste anpassa sig.

 

 

Om det värdefulla nu är gratis

så är det ovärderliga fortfarande ovärderligt.

 

 

 

Så gå på konserter, festivaler och UPPLEV musiken. Och för all del, köp en T-shirt som minne om du tyckte det var bra. Stöd de artister du tycker om. Beröm dem, köp deras skivor... om du vill!

 

Men livet handlar inte om vad du ägt, utan vad du upplevt.

 

 

 

 

Kommentarer

  • Test säger:

    Test

    2011-06-01 | 11:06:05

Kommentera inlägget här: